Na intensieve en constructieve onderhandelingen hebben de Nederlandse Vereniging van Banken en de vakorganisaties FNV Bondgenoten, De Unie en CNV Dienstenbond op dinsdag 3 juni 2014 een onderhandelingsresultaat bereikt. 

 Het onderhandelingsresultaat past goed bij de wensen die partijen hebben. Het is een eigentijdse CAO geworden met:

  • een gematigde structurele loonsverhoging van 1% per 1 januari 2015 (met minimum van EUR 500,- bruto) en 1% per 1 januari 2016 (met minimum van EUR 350,- bruto)
  • rust en stabiliteit, wat blijkt uit de lange looptijd van 1 juli 2014 tot 1 januari 2017
  • vitaliteit en duurzame inzetbaarheid voor medewerkers. Dat blijkt uit bijvoorbeeld het nieuwe vitaliteitsverlof
  • werkgelegenheid, wat o.a. blijkt uit de opzet van een website en hr-instrumenten, waarmee de interne en externe mobiliteit van medewerkers wordt ondersteund.
  • flexibiliteit, wat blijkt uit de ruimte voor banken om in overleg met het Vertegenwoordigend Overleg op ondernemingsniveau afspraken te maken over o.a. loon.

Tenslotte zijn we er ook in geslaagd de CAO op onderdelen een meer eigentijdser en overzichtelijker karakter te geven door bijvoorbeeld een vereenvoudiging van verlofregelingen.

Het onderhandelingsresultaat wordt de komende weken ter stemming voorgelegd aan de leden van de vakbonden met als doel om dit resultaat voor 1 juli 2014 om te zetten in een formeel akkoord, zodat deze CAO per die datum in werking kan treden. Wij verwachten de uitkomst eind juni te mogen ontvangen.